Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Wtorek, 23 lipca 2024
Imieniny: Bogna, Brygida, Apolinary
słonecznie
25°C

Miód - płynne złoto

Piękny kolor, słodki i kuszący smak, właściwości prozdrowotne – to sprawia, że stale rośnie zainteresowanie produktami pszczelimi. Miód od czasów starożytnych uważany był za pokarm bogów. Jego dobroczynne właściwości odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy naczynie z miodem wkładali faraonom do grobowca.Kleopatra słynna egipska królowa używała go do pielęgnacji swej niezwykłej urody, a ojciec medycyny Hipokrates 111 lat życia zawdzięcza spożywaniu dużych ilości miodu. Ponoć dzięki słabości do tego napoju sędziwego wieku dożył także Pitagoras. Przez starożytnych Rzymian i Greków był stosowany jako dodatek do wyrobów cukierniczych, a w średniowieczu pełnił między innymi funkcję środka płatniczego. Ten słodki nektar od zawsze ceniony był też przez nasze babcie, które wykorzystywały właściwości miodu w leczeniu różnych przypadłości.

Miód: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk.

Co znajdziemy w miodzie?

  • Miód jest mieszaniną rozpuszczonych w wodzie węglowodanów 75-80 %. Podstawowe węglowodany wchodzące w skład miodu, to cukry proste: fruktoza i glukoza.
  • Zawiera białka i aminokwasy, a największą jego część stanowi prolina – to około 50-80 % wszystkich aminokwasów.
  • Zawiera cholinę, która jest niezbędna do prawidłowej pracy układu krwionośnego i prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz acetylocholinę będącą ważnym neurotransmiterem 
  • Obfituje w rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B (B1,B2, B3, B6), których niedobór powoduje zmęczenie, bóle głowy oraz problemy z koncentracją.
  • Jest bogaty w potas, sód, wapń, magnez oraz chlor.
  • Znajdziemy w nim śladowe ilości żelaza, cynku, miedzi, chromu, biorące udział w przemianach węglowodanowych i wytwarzaniu energii.
  • Jest skarbnicą antyoksydantów enzymatycznych oraz nieenzymatycznych np.: flawonoidów.
  • Zawiera witaminę C ważną w procesie budowania odporności organizmu i zwalczaniu wolnych rodników.

Oto liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne miodu

  • Miód jest produktem o wysokim ciśnieniu osmotycznym i niskim pH, dlatego odznacza się duża aktywnością antybiotyczną, bakteriostatyczną i bakteriobójczą – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż syntetyczne antybiotyki. Co ciekawe aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym.
  • Zawiera nadtlenek wodoru zwalczający chorobotwórcze wirusy, bakterie, pierwotniaki i grzyby.
  • Posiada właściwości wykrztuśne, co pozwala na łatwiejsze usuwanie wydzieliny z dróg oddechowych.
  • Znajduje zastosowanie w leczeniu anginy, zapalenia zatok, oskrzeli i przewlekłych przeziębień.
  • Stosowany jest prewencyjnie w schorzeniach reumatoidalnych.
  • Badania dowodzą, że wprowadzenie miodu do naszej diety obniża rozwój drożdżaków Candida albicans, a także pobudza rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii Bifidobacterium bifidum przez co zmniejsza wzdęcia, kolki i zapobiega powstawaniu patogennej flory jelitowej.
  • Łagodzi stany zapalne żołądka i dwunastnicy. Rozcieńczony i podany na zimno działa przeciwbiegunkowo, a bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcia i poprawia trawienie.
  • Wspomaga walkę z chorobami układu moczowego i nerek.
  • Wspomaga leczenie schorzeń wątroby i dróg żółciowych.
  • Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce.
  • Wykazuje korzystne działanie na układ krwiotwórczy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi. Podnosi poziom hemoglobiny i żelaza we krwi.
  • Jest łatwo dostępnym i naturalnym źródłem energii, polecany sportowcom.
  • Jest cennym składnikiem w diecie dzieci w wieku szkolnym.
  • Ma właściwości regenerujące w stanach zmęczenia fizycznego i umysłowego.
  • Przyspiesza gojenie się ran. Zmniejsza ryzyko powstawania bliznowców.
  • Wskazany dla osób starszych przy problemach z apetytem.
  • Zawiera fruktozę, która neutralizuje skutki picia alkoholu. Następnego dnia warto w dwóch porcjach zjeść w sumie 200 gramów miodu.
  • Miód od dawna służył pielęgnacji urody. Znane są jego właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę.

 

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.