Urząd Miasta Gniewkowo

Miód - płynne złoto

Piękny kolor, słodki i kuszący smak, właściwości prozdrowotne – to sprawia, że stale rośnie zainteresowanie produktami pszczelimi. Miód od czasów starożytnych uważany był za pokarm bogów. Jego dobroczynne właściwości odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy naczynie z miodem wkładali faraonom do grobowca.Kleopatra słynna egipska królowa używała go do pielęgnacji swej niezwykłej urody, a ojciec medycyny Hipokrates 111 lat życia zawdzięcza spożywaniu dużych ilości miodu. Ponoć dzięki słabości do tego napoju sędziwego wieku dożył także Pitagoras. Przez starożytnych Rzymian i Greków był stosowany jako dodatek do wyrobów cukierniczych, a w średniowieczu pełnił między innymi funkcję środka płatniczego. Ten słodki nektar od zawsze ceniony był też przez nasze babcie, które wykorzystywały właściwości miodu w leczeniu różnych przypadłości.

Miód: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk.

Co znajdziemy w miodzie?

  • Miód jest mieszaniną rozpuszczonych w wodzie węglowodanów 75-80 %. Podstawowe węglowodany wchodzące w skład miodu, to cukry proste: fruktoza i glukoza.
  • Zawiera białka i aminokwasy, a największą jego część stanowi prolina – to około 50-80 % wszystkich aminokwasów.
  • Zawiera cholinę, która jest niezbędna do prawidłowej pracy układu krwionośnego i prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz acetylocholinę będącą ważnym neurotransmiterem 
  • Obfituje w rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B (B1,B2, B3, B6), których niedobór powoduje zmęczenie, bóle głowy oraz problemy z koncentracją.
  • Jest bogaty w potas, sód, wapń, magnez oraz chlor.
  • Znajdziemy w nim śladowe ilości żelaza, cynku, miedzi, chromu, biorące udział w przemianach węglowodanowych i wytwarzaniu energii.
  • Jest skarbnicą antyoksydantów enzymatycznych oraz nieenzymatycznych np.: flawonoidów.
  • Zawiera witaminę C ważną w procesie budowania odporności organizmu i zwalczaniu wolnych rodników.

Oto liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne miodu

  • Miód jest produktem o wysokim ciśnieniu osmotycznym i niskim pH, dlatego odznacza się duża aktywnością antybiotyczną, bakteriostatyczną i bakteriobójczą – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż syntetyczne antybiotyki. Co ciekawe aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym.
  • Zawiera nadtlenek wodoru zwalczający chorobotwórcze wirusy, bakterie, pierwotniaki i grzyby.
  • Posiada właściwości wykrztuśne, co pozwala na łatwiejsze usuwanie wydzieliny z dróg oddechowych.
  • Znajduje zastosowanie w leczeniu anginy, zapalenia zatok, oskrzeli i przewlekłych przeziębień.
  • Stosowany jest prewencyjnie w schorzeniach reumatoidalnych.
  • Badania dowodzą, że wprowadzenie miodu do naszej diety obniża rozwój drożdżaków Candida albicans, a także pobudza rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii Bifidobacterium bifidum przez co zmniejsza wzdęcia, kolki i zapobiega powstawaniu patogennej flory jelitowej.
  • Łagodzi stany zapalne żołądka i dwunastnicy. Rozcieńczony i podany na zimno działa przeciwbiegunkowo, a bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcia i poprawia trawienie.
  • Wspomaga walkę z chorobami układu moczowego i nerek.
  • Wspomaga leczenie schorzeń wątroby i dróg żółciowych.
  • Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce.
  • Wykazuje korzystne działanie na układ krwiotwórczy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi. Podnosi poziom hemoglobiny i żelaza we krwi.
  • Jest łatwo dostępnym i naturalnym źródłem energii, polecany sportowcom.
  • Jest cennym składnikiem w diecie dzieci w wieku szkolnym.
  • Ma właściwości regenerujące w stanach zmęczenia fizycznego i umysłowego.
  • Przyspiesza gojenie się ran. Zmniejsza ryzyko powstawania bliznowców.
  • Wskazany dla osób starszych przy problemach z apetytem.
  • Zawiera fruktozę, która neutralizuje skutki picia alkoholu. Następnego dnia warto w dwóch porcjach zjeść w sumie 200 gramów miodu.
  • Miód od dawna służył pielęgnacji urody. Znane są jego właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę.